TENGERIBETEG

A TENGERIBETEGSÉG MEGELŐZÉSE, CSÖKKENTÉSE,

1. A mozgás csökkentésére a hajótervezők különféle szerkezeti megoldásokat, berendezéseket alkalmaznak. Ilyen például a hajó vízvonal alatti oldallemezelésére, az un. medersorra hosszában felhegesztett lengéscsillapító borda, vagy a középen szűkített átfolyást engedő lengéscsillapító ikertank, továbbá a pörgettyűs megoldású lengéscsillapítók.

Ilyen, a tengeribetegséget megelőző mechanizmussal szerelték fel a Ferretti legújabb a 630-as típusszámot viselő modelljét, - a megközelítően 600 millió forintos luxusjachtot, - amelyet a Southampton Boat Show-n mutattak be a nagyközönségnek. (Attól félek, legtöbbünk számára nem ez lesz a megoldás, mert a mi hajóink a tenger hatására életre kelnek és mozognak.)

2. Ne tegyük túlzottan próbára se hajónkat, se személyzetünket. Vegyük figyelembe: az időjárásnak nem parancsolhatunk és fontosabb az utasok és a hajó biztonsága, mint az eredeti útiterv teljesítése.

3 Az alkohol nem alkalmas a tengeribetegség megelőzésére! Az utazás előtt és alatt kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást!

4. A hajón könnyű ételeket fogyasszunk és sok folyadékot igyunk!

5. A hajón vagy csónakon a középső részén utazzunk!

6. Hajóúton a távoli láthatárt figyeljük, vagy valamilyen stabil külső pontot figyeljünk s lehetőleg a fedélzeten maradjunk.

7. Ne együnk egyszerre sokat, inkább többször keveset. Lehetőleg kevésbé fűszeres,inkább darabos és nem folyékony ételeket fogyasszunk, a fokozódó nyálelválasztás miatt gyakrabban rágcsáljunk pl. kétszersültet, sóskekszet.

8 Ne hajtsuk a fejünket előre. A tengeribetegségre hajlamos gyermekek ne olvassanak a hajóban!

9. Van, akinek a fekvő testhelyzet a legjobb; ilyenkor a szem legyen behunyva!

10. Erős szagok is hajlamosíthatnak tengeribetegségre. A panaszost küldjük fel a fedélzetre így biztosítsunk friss levegőt és megfelelő légmozgást!

11. A meleg ruházat is segíthet a tengeribetegség megelőzésében.

12. A pszichés tényezők is szerepet játszanak. Ne riogassuk tengeribetegséggel az arra hajlamos embereket!

13. Legjobb, ha utazás közben valamivel elfoglalják magukat ahelyett, hogy azt várják, mikor tör ki rajtuk a tengeribetegség

14 A mozgás elviselésének és a mozgó környezet megszokásának egyetlen valódi eszköze az akaraterő. Legjobb ellenszer, ha az ember a tünetek jelentkezésekor időnként a zárt helységből kimegy a friss levegőre, mélyeket lélegzik, és munkájára koncentrálva eltereli figyelmét még akkor is, ha időnként könnyítenie kell a gyomrán, ami egyáltalán nem szégyen, hiszen valamennyi kolléga ugyanilyen tünetekkel küszködik

15 Ha már kialakultak a tünetek, kössük ki a beteget, tekintetével figyelje a látóhatárt, vagy csukott szemmel hátradőlve a fejet stabilan rögzítse.

16. Próbálkozzunk meg a gyógyszer adásával. Igaz, a tengerészhumor szerint egyetlen jó gyógyszer létezik, az „eperfa”, azaz ha az ember szárazföldön marad és lefekszik a fa alá.

A bevitel módjától függetlenül, az összes rosszullét elleni gyógyszer az idegrendszerre hat, ezért nem szabad mellette alkoholt fogyasztani, veszélyes berendezést működtetni. A gyógyszerek rövidebb-hosszabb időre enyhítik a gyötrő tüneteket, de mellékhatásként általában bizonyos fokú kábultságot, enerváltságot