TENGERIBETEG

A GYÓGYSZERES KEZELÉS ALAPELVEI:A gyógyszer akkor a leghatékonyabb, ha már a rossz idő előtt bevesszük.

A tengeren a mozgáshoz általában 2-3 nap alatt hozzá lehet szokni, s a gyógyszerszükséglet ilyenkor csökken.

A gyógyszerekhez való hozzászokás gyakori jelenség, ezért a szerek rendszeres, komoly indok nélküli szedését is kerülni kell.

Hányás esetén kúpot használjunk!

A gyógyszerek okozta álmosság befolyásolja ugyan a vezetési készséget, de általában kevésbé, mint maga a súlyos tengeribetegség.

Az alkohol és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek fokozzák a tengeribetegség ellen adott szerek által kiváltott álmosságot.

1. A scopolamin tapasz az egyik leghatékonyabb gyógyszer.

* Az utazás előtt 5-6 órával ragasszuk a tapaszt a fül mögé, száraz, tiszta, hajmentes bőrfelületre!
* A tapasz 72 órányi időtartamra elegendő gyógyszert tartalmaz. Ha az utazás rövidebb, korábban szedjük le a tapaszt (akár már az utazás alatt); a vérben a hatóanyag koncentrációja csak lassan csökken, ahogy a bőrről felszívódva a keringésbe is fokozatosan jut.
* Ha hosszabb hatásidőre van szükség, a tapaszt három nap után távolítsuk el, és helyezzünk egy új tapaszt a másik fül mögé!
* A tapasz érintése után alaposan kezet kell mosni, mert ha a szer véletlen a szembe kerül, pupillatágulatot okoz. A tapasz eltávolítása után a bőrfelületet is alaposan meg kell mosni.
* Ellenjavallt a használata glaucoma és scopolamin-érzékenység esetén. Szabályos használat esetén mellékhatás alig fordul elő: szájszárazság, aluszékonyság és a közellátás zavara alkulhat ki.
* A tíz évesnél fiatalabb gyermekeknek és terhes anyáknak a scopolamin nem ajánlott. A kezelés ideje alatt az alkoholt kerülni kell.Magyarországon a DEADALON tbl. az ismert mozgásbetegség elleni szer, a hajós nemzetek inkább a STUGERON tbl -t használják.

További jó tanács, hogy a hatósági előírás szerinti elsősegély-felszerelés mellett gyógyszereket is vigyünk a hajóra.